اعلام حریق, دتکتور, سیستم اعلان و اطفا حریق, مشاوره ،طراحی و اجرا

نصب و نگهداری دتکتور دودی

 نصب و نگهداری دتکتور دودی

منبع

نصب و نگهداری دتکتور دودی – و اطمینان از سالم بودن آنها – گام مهمی برای ایمن تر کردن خانه و خانواده شما و یا محل کار و همکاران شما در برابر آتش است.
داشتن دتکتور (آشکار ساز )دود کافی در خانه و محل کار و سایر اماکن نظیر انبارها بسیار مهم است . تمرکز این مقاله بر نحوه نصب و کاربرد و اهمیت آشکارسازهای دود و نیز نگهداری از آنها می باشد .
تحقیقات آتش ، نشان داده است که با وسایل مدرن امروزی ، آتش می تواند بسیار سریعتر از گذشته که از مواد طبیعی بیشتری استفاده می شد ، گسترش یابد . به همین دلیل ، در هنگام طراحی و اجرای سیستم های اعلان و اطفا حریق با قراردادن تعداد کافی دتکتور دود که به درستی مکان یابی شده اند می بایست میزان زمان فرار برای افراد را به حداکثر رساند.

مطابق کد NFPA 72 ( کد ملی اعلام حریق و سیگنالینگ) حداقل نصب دتکتور دود در داخل هر اتاق خواب (حتی برای خانه‌های که قبل  از انتشار این کد ساخته شده بودند ) پیشنهاد شده است ، علاوه بر این که نصب آنها را در خارج از هر اتاق خواب و در هر سطح از خانه الزامی می‌کند . (دتکتور دود اضافی برای خانه‌های بزرگ‌تر مورد نیاز است .) خانه‌هایی که طبق استانداردهای قدیمی تر ساخته شده‌اند ، اغلب این حداقل الزامات را برآورده نمی‌کنند . صاحبان خانه و مقامات اجرایی باید بدانند که نیازهای تشخیص در طول سال ها تغییر کرده است و اقدامات پیشگیرانه ای را انجام دهند تا مطمئن شوند که هر خانه تعداد کافی از دتکتور دود دارد .

سیستم اعلان و اطفا حریق

هنگام نصب دتکتور دود چه چیزهایی مهم است؟

  • دتکتور دودی  را انتخاب کنید که دارای تاییدیه آتش نشانی  هستند.
  • دتکتور دودی را در داخل هر اتاق خواب، خارج از هر اتاق خواب و در هر سطح از خانه، از جمله زیرزمین نصب کنید.
  • در خانه ها و اماکن بدون اتاق خواب، دتکتور دودی را در اتاق نشیمن) یا نزدیک راه پله به طبقه بالا یا در هر دو مکان نصب کنید .
  • آشکار ساز دودی نصب شده در زیرزمین ، باید بر روی سقف در پایین پله های منتهی به سطح بعدی نصب شوند .
  • دتکتور دود باید حداقل در فاصله 3 متری  از یک اجاق پخت و پز نصب شوند تا هشدارهای کاذب هنگام پخت و پز به حداقل برسد .
  • دتکتور دودی را روی دیوارها یا سقف ها نصب کنید (به یاد داشته باشید که دود به سمت بالا حرکت می کند) .
  • دتکتور دودی دیواری نباید بیش از 30 سانتی متر از سقف (تا بالای دزدگیر) نصب شوند .

نصب و نگهداری دتکتور دودی

  • اگر سقف های شیب دار دارید، دتکتور را در فاصله یک متری کنج بالا نصب کنید اما نه در نوک کنج (10 سانتی متر پایین تر از کنج بالا).

نصب و نگهداری دتکتور دودی

 

  • دتکتور دودی را در نزدیکی پنجره‌ها، درها، یا مجاری که ممکن است در عملکرد آنها اختلال ایجاد کند نصب نکنید.
  • هرگز دتکتور دودی را رنگ نکنید. رنگ، برچسب ها یا سایر تزئینات می تواند از کارکرد دتکتور دودی جلوگیری کند.
  • دکتور دودی را هر چند وقت یک بار از گرد و خاک تمیز کنید. گرد خاک می تواند مانع از عمکرد دقیق دتکتور شود.

نصب و نگهداری دتکتور دودی

  • برای بهترین محافظت، همه دتکتورهای دود را به هم وصل کنید. وقتی یک زنگ هشدار دود به صدا در می آید، همه آنها به صدا در می آیند. اتصال را می توان با استفاده از سیم کشی یا فناوری بی سیم انجام داد.

جهت آشنایی با وظایف مدیر ساختمان این مقاله را حتما مطالعه فرمایید.

  • هنگامی که دتکتورهای دودی متصل به هم نصب می شوند، مهم است که همه دتکتورها از یک سازنده باشند. اگر دتکتورها سازگار نباشند، ممکن است هشداری ندهند.
  • دو نوع آشکارساز دود وجود دارد – یونیزاسیون و فوتوالکتریک. آلارم دود یونیزاسیون عموماً به آتش‌های شعله‌ور واکنش بیشتری نشان می‌دهد و هشدار دود فوتوالکتریک به طور کلی پاسخگوی آتش سوزی است. برای بهترین حفاظت، هر دو نوع آلارم یا آلارم ترکیبی یونیزاسیون – فتوالکتریک که به عنوان آلارم دود سنسور دوگانه نیز شناخته می شوند، توصیه می شود.
  • دستورالعمل های سازنده را برای مراجعات بعدی خودتان جهت نصب و نگهداری دتکتور دودی نگه دارید.

برای آشنایی با نحوه عملکرد انواع دکتورهای دودی مقاله دتکتور دودی چیست؟ را مطالعه فرمایید.

تست دتکتور دود

  • دتکتور دودی باید طبق دستورالعمل نصب و نگهداری دتکتور دودی توسط سازنده نگهداری شود.
  • حداقل یک بار در ماه با استفاده از دکمه تست (در صورت وجود) دتکتور های دود را تست کنید.

نصب و نگهداری دتکتور دودی

 

  • مطمئن شوید که همه افراد ساکن در ساختمان صدای زنگ هشدار دود را درک می کنند و می دانند چگونه پاسخ دهند.
  • دستورالعمل های سازنده را برای تمیز کردن دنبال کنید تا دتکتور های دود به خوبی کار کنند .
  • دتکتورهای دود با باتری های 10 ساله غیر قابل تعویض به گونه ای طراحی شده اند که تا 10 سال موثر باقی بمانند . اگر آلارم باتری فعال شده است ، بلافاصله کل دتکتور دود را تعویض کنید .
  • دتکتور دود با هر نوع باتری دیگری حداقل سالی یک بار نیاز به باتری نو دارد . اگر زنگ هشدار به صدا در آمد و آلارم باتری را دیدید ، فوراً باتری را تعویض کنید .
  • هنگام تعویض باتری، لیست باتری های سازنده در پشت دتکتور یا دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید.
  • دستورالعمل های سازنده مخصوص باتری هایی (مارک و مدل) است که باید استفاده شود. در صورت استفاده از نوع دیگری از باتری، دتکتور دود ممکن است به درستی کار نکند.

نصب و نگهداری دتکتور دودی

دتکتور های دود متصل به هم ایمنی را افزایش می دهد

در نظرسنجی کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی (CPSC) از خانوارهای دارای هرگونه آتش‌سوزی، از جمله آتش‌سوزی‌هایی که در آن آتش‌نشانی فراخوانی نشده است، هشدارهای دود متصل به هم احتمالاً کار می‌کنند و به ساکنین در مورد آتش‌سوزی هشدار می‌دهند.

شنیدن زنگ خطر دتکتور دود

طی بررسی های بعمل آمده توسط NFPA ، در ساختمان هایی که دچار حریق شده بودند نتایج زیر بدست آمد :

  • در اماکنی که  که دتکتور دود (به هم متصل یا غیر متصل) در همه طبقات نصب شده بود ، در 37 درصد از آتش سوزی ها به زنگ های خطر به صدا درآمده  و در 15 درصد به ساکنین هشدار داده شده است .
  • در ساختمان هایی  که دتکتور دود در همه طبقات نصب نشده بود ، تنها در 4 درصد از آتش سوزی ها زنگ های خطر به صدا درآمده و  تنها در  2 درصد به ساکنین هشدار داده شده بود .
  • در اماکنی که دارای دتکتور های هشدار دود بهم پیوسته بودند، در نیمی از آتش‌سوزی‌ها (53%) زنگ هشدار به صدا درآمد و در یک چهارم (26%) از آتش‌سوزی‌ها به افراد هشدار داد .

چک لیست نگهداری از دتکتور دودی

بهتر است که در هنگام نگهداری از دتکتور دودی از چک لیست استفاده کنید تا علاوه بر آنکه این کار را بطور صحیح انجام دهید ، نکته ای هم جا نیفتد .  چنانچه با شرکت های مشاور و یا طراح سیستم های اعلان و اطفا حریق قرارداد نگهداری منعقد نموده اید می توانید چک لیست های  بازدید دوره ای  را از ایشان طلب کنید . نمونه ای ا ز چک لیست در زیر دیده می شود .

نصب و نگهداری دتکتور دودی

 

چنانچه مایل به دریافت فایل این چک لیست  و یا سایر استاندردهای مندرج در این مقاله هستید از این صفحه به ما اعلام کنید.

شرکت ایمن ساز خزایی  (سهامی خاص) در وندور لیست آتش نشانی قرار دارد و بعنوان مشاور آتش نشانی  جهت  مشاوره ، طراحی و اجرای سیستم های اعلان و اطفا حریق آبی ،گازی و فوم  متعارف و یا آدرس پذیر در خدمت مشتریان گرامی می باشد. ما با اخذ تاییدیه آتش نشانی جهت پایان کار ساختمان و یا بازرسی اداره کار در کنار شما هستیم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *