آسیب دیدن خودروی هر کسی دردناک و ترسناکه ، مخصوصا اگر این اتفاق وحشتناک در آتش سوزی پارکینگ که به ظاهر امن و بی خطره اتفاق بیفته . جایی که خودروهای ما در کنار همدیگه در حال خوش و بش هستند و منتظر ما نشستن تا با ما از اونجا برن بیرون .
استفاده از پارکینگ های خودرو سالهاست که متداول می باشد ولی در بسیاری از آنها اصول حفاظت در مقابل حریق رعایت نمی گردد . از طرفی با تنوع انواع پارکینگ ها مانند پارکینگ های روباز، پارکینگ های طبقاتی ، پارکینگ های چند طبقه زیر زمینی در مراکز فروش و برج های اداری و مسکونی و پارکینگ های مکانیزه و از طرفی با ظهور خودروهای هیبریدی و برقی که در انها باتری های پایه لیتیوم به مقدار زیادی استفاده می شود شاهد پیچیدگی های مختلفی برای اعلان و اطفا حریق در این مراکز هستیم .
طبقه بندی خطر برای گاراژهای پارکینگ چیست؟
کمیته فنی استاندارد NFPA 13 ، برای چندین دهه پارکینگها را بهعنوان گروه خطر معمولی 1 طبقهبندی کرده بود .در نسخه 2022 ، پارکینگ ها از طبقه بندی خطر 1 معمولی به سطح حفاظت بالاتر در گروه خطر معمولی 2 تغییر یافته است .
برای دریافت فایل استانداردها با ما در تماس باشید.
FM Global در سال 2021 سطح حفاظتی بالاتری را اضافه کرد و گاراژهای پارکینگ را از طبقه بندی خطر معمولی 2 به طبقه بندی خطر معمولی 3 طبقه بندی کرد .
بسیاری دیگر در جوامع فنی نیز در چند سال گذشته به این آتش سوزی ها توجه کرده اند و اکنون حتی پارکینگ های فضای باز هم می بایست با سیستم های اسپرینکلر آتش نشانی کاملاً محافظت شوند .
قوانین بین المللی پارکینگ های خودور فضای باز
آئین نامه بین المللی ساختمان (IBC) برای اولین بار این الزام را در نسخه 2021 برای پارکینگ های باز اضافه کرد.
IBC بخش 903.2.10 استثناء پتوی آتش نشانی را برای اسپرینکلرها در گاراژهای باز پارکینگ حذف کرده و آنها را به عنوان مکان گروه S-2 طبقه بندی کرده بود. در این استاندارد الزام شده است که تمام گاراژهای جدید پارکینگ فضای باز با ارتفاع بیش از 55 فوت یا گاراژهای جدید پارکینگ فضای باز بیش از 48000 فوت مکعب در منطقه آتش نشانی به طور کامل با سیستم اسپرینکلر آتش نشانی محافظت شوند.
استاندارد NFPA 88A برای آتش سوزی پارکینگ
بخش 6.4.1 استاندارد 2023 NFPA 88A برای سازههای پارکینگ در هنگام آتش سوزی پارکینگ اکنون مستلزم این است که تمام سازههای پارکینگ جدید به طور کامل با اسپرینکلرهای آتشنشانی محافظت شوند. این شامل سازه های باز و بسته بدون توجه به اندازه می شود، اما بر سازه های پارکینگ موجود که قبلاً ساخته شده اند تأثیر نمی گذارد.
کد آتش نشانی NFPA 1 در مورد حفاظت در برابر آتش برای گاراژهای پارکینگ چه می گوید؟
نسخه 2024 NFPA 1 Fre Code بخش 29.1.2 و NFPA 101 Life Safety Code بخش 42.8.3.5 هر دو مستلزم آن هستند که تمام گاراژهای جدید پارکینگ به طور کامل بدون هیچ استثنایی از نظر اندازه تحت پاشش اسپرینکلر باشند اما این الزام برای سازههای موجود تأثیری نمیگذارند.
آبپاش آتش نشانی (اسپرینکلر) در پارکینگ فضای باز
سازه های پارکینگ روباز برای سالیان متمادی اجازه داشته اند که بدون حفاظت باشند و فاقد سیستم های اولیه آبپاش آتش نشانی باشند. حتی زمانی که حفاظت در پارکینگهای بسته ارائه میشد، فقط به عنوان خطر معمولی 1 طبقهبندی میشد. افزایش خطرات وسایل نقلیه امروزی، وسایل نقلیه الکتریکی، ایستگاههای شارژ و تأثیر آتشسوزیهای مقیاس بزرگ که در سالهای اخیر دیده میشود، این سطح را تغییر داده است .
خسارت آتش سوزی گاراژ
سازمان آتش نشانی ایالات متحده تخمین می زند که سالانه در حدود 650 گاراژ پارکینگ در ایالات متحده دچار آتش سوزی می شود که حدود 8 میلیون دلار خسارت مالی و 15 مجروح در سال ایجاد می کند.
حفاظت از آتش در پارکینگ های آینده
پارکینگ سرپوشیده با دسترسی مکانیکی چیست؟
دسترسی های مکانیکی به پارکینگ محصور سازه هایی هستند که اتومبیل ها به صورت عمودی روی هم چیده شده اند تا فضا ی کمتری اشغال کنند . در طراحی این سیستم ها ، وسایل نقلیه از ورودی به فضای پارک ، بدون حضور راننده پارک می شود . علاوه بر سیستم پارکینگ اتوماتیک، این سازه های پارکینگ عمودی با چندین نام دیگر نیز شناخته می شوند:
پارکینگ رباتیک
سیستم پارک خودرو
پارکینگ خودکار
سیستم ذخیره سازی و بازیابی خودکار خودرو
دسترسی های مکانیکی پارکینگ
چطورکار می کنند؟
رانندگان خودروهای خود را به ورودی پارکینگ با دسترسی مکانیکی میبرند، جایی که همه سرنشینان از خودرو خارج میشوند. از اینجا، وسیله نقلیه با مانورهای مکانیکی به یک فضای در دسترس منتقل می شود که در آن به طور خودکار توسط یک متصدی پارک می شود.
تاریخچه پارکینگ با دسترسی مکانیکی چیست؟
اختراع پارکینگ با دسترسی مکانیکی به حل مشکلات پارکینگ در مناطقی که قبلاً فضا کم بود، مانند شهرها و مناطق پرجمعیت کمک کرد. اولین موردی که از پارکینگ با دسترسی مکانیکی استفاده شد، در پاریس، فرانسه در سال 1905 بود. این پارکینگ که «Garage Rue de Ponthieu» نام داشت، دارای آسانسورهایی بود که اتومبیلهای بدون همراه را به طبقه بالایی منتقل میکرد. سپس یک متصدی ماشین را به یک جای پارک خالی در آن عرشه می برد.
پارک خودکار در دهه 1920 بیشتر توسعه یافت، زمانی که طراحی چرخ و فلک به یک حالت محبوب برای پارک خودکار با فضای محدود تبدیل شد. این طرح فرانسوی به نام «پترنوستر» امکان قرار دادن هشت خودرو در هر محفظه را فراهم میکند و تعداد وسایل نقلیهای را که میتوان پارک کرد و فضا را به حداقل رساند، به حداکثر رساند. در دهه 1950، واشنگتن دی سی به خانه اولین گاراژ پارکینگ بدون راننده تبدیل شد، جایی که مانورهای مکانیکی خودروها را حمل می کردند. امروزه این نوع سیستمهای پارکینگ در سراسر ایالات متحده و سایر کشور ها رواج بیشتری پیدا کرده است .
مزایای پارکینگ با دسترسی مکانیکی چیست؟
اتومبیلهای بیشتری در یک مکان جمعوجور جا میشوند:
به صرفهجویی در فضا کمک میکنند. این امر به ویژه در مورد سیستم های پارکینگ تمام اتوماتیک، که در آن متصدی مجبور به پارک اتومبیل نیستند، صادق است. این بدان معنی است که هر وسیله نقلیه را می توان نزدیکتر به یکدیگر پارک کرد زیرا هیچ کس مجبور نیست از اتومبیل خود پیاده شود.
هزینهها و زمان ساخت را محدود میکند:
پارکینگ با دسترسی مکانیکی زمان، پول و منابعی را که شرکتهای ساختمانی معمولاً برای ایجاد یک گاراژ پارکینگ کاملاً کارآمد صرف میکنند، محدود میکند. در پارکینگهای معمولی، خدمه ساختمانی باید راه پلهها، مسیرهای پیادهروی، مسیرهای خروجی، آسانسورها و حتی ارتفاع سقفها را در نظر بگیرند تا بتوانند انواع افراد و وسایل نقلیهای را که از خدمات گاراژ استفاده میکنند، در نظر بگیرند. با دسترسی مکانیکی به پارکینگ ممکن است نیازی به راه پله، آسانسور یا عرشه پارکینگ بزرگ نباشد، زیرا تنها افرادی که از آن مناطق میآیند و میروند، متصدیان پارکینگ هستند.
امنیت بهتر برای خودروها و اموال شخصی:
به دلیل فضای محدود و غیرقابل دسترس بودن برای مالکان خودرو و سایر عابران پیاده، پارکینگ با دسترسی مکانیکی از آسیب دیدن وسایل نقلیه یا سرقت وسایل شخصی از آنها جلوگیری میکند.
ایمنی عابران پیاده را ارتقا میدهد:
سیستمهای پارکینگ با دسترسی مکانیکی نیز میتوانند برای ایمنی عابران پیاده مفید باشند، زیرا رانندگان و مسافران مجبور نیستند در پارکینگهای تنگ با فضای کمی برای پیادهروی عابران پیاده مانور دهند. این امر می تواند از وقوع تصادفات خودرو و عابر پیاده جلوگیری کند.
چگونه از پارکینگ با دسترسی مکانیکی محافظت می کنید؟
این یک سوال بزرگ است. اگر به درستی از آن محافظت نشود، تمام این فناوری بیهوده است. پارکینگ با دسترسی مکانیکی یک مشکل حفاظتی منحصر به فرد و دشوار را فراهم می کند. این شامل تمام خطرات آتش سوزی یک پارکینگ معمولی علاوه بر سیستم های مکانیکی است که برای پارک وسایل نقلیه استفاده می شود. در حالی که تهدید جان و ایمنی ساکنین تقریبا ناچیز است، توانایی محافظت مناسب از اموال یک چالش است.
در واقع، تعیین چگونگی و زمان حفاظت از پارکینگ با دسترسی مکانیکی به عهده مامورهای آتش نشانی ،کارشناسان ایمنی و طراحان است، زیرا کدهای ساختمان مدل در مورد الزامات حفاظتی تا زمان انتشار کد بینالمللی ساختمان ۲۰۲۱ در این مورد ساکت بودند. اکنون راهنمایی در کدهای مدل ICC برای محافظت از پارکینگ با دسترسی مکانیکی ارائه شده است.
بخش 903.2.10.2 IBC 2021 بیان میکند که سیستمهای آبپاش خودکار در سرتاسر ساختمانهایی که برای نگهداری وسایل نقلیه موتوری در پارکینگهای بسته دسترسی مکانیکی استفاده میشوند مورد نیاز است . علاوه بر این، بخشی از ساختمان که شامل گاراژ دسترسی مکانیکی است باید با یک سیستم اسپرینکلر اتوماتیک مهندسی شده محافظت شود.
هنگام طراحی این سیستمها، باید تمام خطرات، موانع و سایر متغیرهایی را که وارد بازی میشوند در نظر گرفت. به همین دلیل است که کدها و استانداردهای مدل هیچ راهنمایی بیشتری در مورد الزامات ارائه نمی دهند. تلاش برای در نظر گرفتن تمام متغیرهای ممکن در طراحی این سازه ها غیرممکن خواهد بود.
در حالی که ممکن است محافظت از سازه های پارکینگ با دسترسی مکانیکی چالش برانگیز باشد، اما این یک گام حیاتی در ارائه سطح مناسب و مورد نیاز در حفاظت مقابل آتش سوزی پارکینگ ها است. این امر در فرآیند طراحی این سازه ها همه بخش ها را با هم درگیر خواهد کرد. علاوه بر این، این به میزان زیادی سطح حفاظت را در یک مکان منحصر به فرد افزایش می دهد.