کاربرد لوزی خطر چیست؟
منبع :استاندارد NFPA 704
جهت پاسخ به پرسش کاربرد لوزی خطر چیست ابتدا باید بگوییم رفاه بشر در گرو استفاده روزافزون وی از مواد گوناگون این کره خاکی است . ترابری این مواد به دورترین مناطق ،پرجمعیت ترین جاها و همینطور خطرناک ترین اماکن و گاها امن ترین و شیک ترین مکان ها گریز ناپذیر می باشد.همه ما بصورت روزانه با مواد بسیار خطرناکی برخورد داریم بدون آنکه اطلاعی از آن داشته باشیم.این مواد نمی توانند با ما سخن بگویند اما ما می توانیم آنها را به همه دنیا بشناسانیم. اینجا ست که سازمان ها با ایجاد شناسه ها به کمک می آیند.
تولید کنندگان مواد شیمیایی به منظور آگاهی مصرف کنندگان از خواص و خطرات آنها مـوظفند نکات ایمنی و خطرات بهداشتی تولیدات خود را در بروشورها و دفترچه های راهنما چاپ کنند و در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند.
همچنین باید بر روی بسته بندی ها، نشانههای اختصاری در مورد خطرات محتویات قید شود. این نشانهها در سطح جهانی شناخته شده است و میزان شدت خطرات مواد را مشخص می کند. به این ترتیب مصرف کنندگان در یک نگاه می توانند اطلاعات اولیه را در مورد آن کسب کند.
جهت آشنایی با خطرات اشتعال پذیری ،خطرات واکنش پذیری ، انجمن حفاظت در برابر حریق امریکا (NFPA) استانداردی را تدوین کرده است که به لوزی خطر مشهور است. کد این استاندارد NFPA 704 است. در ادامه پاسخ پرسش کاربرد لوزی خطر چیست را خواهیم دید.
جهت دریافت این استاندارد به ما ایمیل بزنید.
کاربرد لوزی خطر NFPA
NFPA یا “National Fire Protection Association” (انجمن ملی حفاظت در برابر حریق) است، که یک سازمان غیرانتفاعی آمریکایی است که به ارائه استانداردها و مقررات مرتبط با حفاظت در برابر حریق و ایمنی مرتبط میپردازد. NFPA 704 به عنوان یک سیستم علامتگذاری ایمنی مشترک استفاده میشود تا خطرات مرتبط با مواد شیمیایی را نشان دهد.
لوزی خطر NFPA که بر اساس این استاندارد طراحی شده است روشی بین المللی برای شناسایی خطرات مربوط به یک ماده شیمیایی خاص است تا پرسنل بخش با استفاده از اطلاعات آن دچار صدمه و آسیب نشوند.
کلیه اطلاعات مربوط به خطرات مواد شیمیایی بطور اختصار در یک شکل چهار گوش یا لوزی خطر چاپ میشود این لوزی به چهار قسمت تقسیم و هر کدام با رنگ خاصی که مشخص کننده نوع خطر است مشخص میشود.
برای مشخص کردن میزان شدت و ضعف هرکدام از این خطرات برای هر لوزی اعداد صفر تا چهار تعریف شده است این اعداد برای هر نوع خطر بطور جداگانه تعریف شده است و افراد را از نوع و شدت خطر مواد آگاه میسازد.
سیستم NFPA 704 به شکل یک مربع تقسیمشده به چهار بخش است. هر بخش اطلاعاتی در مورد خطرات مواد شیمیایی را نشان میدهد. بنابراین کاربرد لوزی خطر به شرح زیر می باشد:
1. بخش قرمز (Health Hazard – خطر سلامت):
نشانگر میزان خطرات برای سلامت انسانها است.
از مقیاس 0 تا 4 استفاده میشود، که 0 به معنای عدم خطر و 4 به معنای خطر بسیار زیاد است.
2. بخش آبی (Flammability Hazard – خطر اشتعال):
نشانگر خطر اشتعال مواد شیمیایی است.
از مقیاس 0 تا 4 استفاده میشود، که 0 به معنای غیرقابل اشتعال بودن و 4 به معنای خطر بسیار زیاد اشتعال است.
3. بخش زرد (Instability Hazard – خطر ناپایداری):
نشانگر میزان ناپایداری مواد شیمیایی است.
از مقیاس 0 تا 4 استفاده میشود، که 0 به معنای پایدار بودن و 4 به معنای خطر بسیار زیاد ناپایداری است.
4. بخش سفید (Special Hazard – خطر خاص):
– این بخش به عنوان یک اطلاعات اضافی در مورد خصوصیات خاص مواد شیمیایی استفاده میشود.
در شکل زیر کاربرد لوزی خطر در این چهار ناحیه قابل مشاهده است.
به عنوان مثال، اگر لوزی خطرات مرتبط با سلامت انسانها، اشتعال و ناپایداری را نشان دهد، اطلاعات مربوط به هر یک از این خطرات با استفاده از اعداد 0 تا 4 در بخشهای مختلف قرار میگیرد.
همچنین بخوانید: فضای خطرناک چیست؟