پنل اعلام حریق, سیستم اعلان و اطفا حریق

زون بندی در سیستم اعلام حریق به چه کار می آید ؟

زون بندی اعلام حریق

راهنمای زون بندی ( ZONE ALRM SECTION) در سیستم اعلان حریق

منبع

زون بندی اعلام حریق در سیستم اعلام حریق برای واکنش‌های سریع و اضطراری بسیار مهم هستند و نقشه‌های دقیق پوشش اعلام حریق در ساختمان‌ها را نشان می‌دهند. در اصطلاح به این کار زون بندی اعلان حریق هم گفته می شود . این نقشه ها باید در کنار هر CIE (تجهیزات کنترل و نشانگر)، که هر پانل کنترل اعلام حریق یا مکان پانل تکرار کننده اعلام حریق است، قرار گیرد. زیرا به هر کاربر یا سرویس نجات اجازه می دهد تا به منطقه مستقیم هشدار آتش که فعال شده است دسترسی پیدا کند. در این راهنما به ایجاد، استفاده و اهمیت آنها برای مدیریت ایمنی، کمک به ساکنین متصرفات ساختمانی و امدادگران در مواقع اضطراری خواهیم پرداخت.

زون بندی اعلام حریق

شرکت ایمن ساز خزایی عضو وندور لیست سازمان اتش نشانی بوده و جهت مشاوره ،اجرا و تایید پروژه های اعلان و اطفا حریق دارای صلاحیت می باشد. ضمنا جعبه آتش نشانی (فایر باکس) تولیدی ما نیز دارای تاییدیه سازمان آتش نشانی می باشد.

جهت مشاهده تولیدات ما از سایت ما دیدن فرمایید .ضمنا در صورت تمایل با پر کردن فرم تماس و یا تماس با شماره های 09991255558 می توانید کاتالوگ محصولات را دریافت کنید.

نقشه زون اعلام حریق چیست؟

نقشه زون های اعلام حریق، نمودار دقیقی است که مناطق خاص یک ساختمان که تحت پوشش سیستم  اعلام حریق می باشد را  مشخص می‌کند و به واکنش‌های اضطراری سریع کمک می‌کند. این نقشه به عنوان یک ابزار حیاتی برای مدیریت ایمنی عمل می‌کند و تضمین می‌کند که هم ساکنان ساختمان و هم اولین واکنش‌دهنده‌ها (آتش نشان ها ، نگهبان و یا ساکنین) می‌توانند به طور مؤثری حوادث آتش‌سوزی احتمالی را هدایت و رسیدگی کنند. نقشه زون های اعلام حریق یک ضرورت برای استانداردهای ایمنی آتش سوزی در ساختمان شما است.

زون اعلان حریق چیست؟

 در ساده‌ترین حالت، یک زون در سیستم اعلان حریق زون به  بخشی از ساختمان اطلاق می‌شود که هرکدام به طور مستقل نظارت می‌شوند. تصور کنید که در یک فروشگاه بزرگ یا حتی یک بیمارستان هستید. سیستم اعلام حریق ساختمان، به جای این که برای کل ساختمان یک هشدار عمومی بدهد، هر بخش را به صورت جداگانه تحت نظر می‌گیرد. اگر در قسمتی از ساختمان آتش‌سوزی رخ دهد، سیستم تنها همان بخش را شناسایی کرده و هشدار می‌دهد.

برای مثال در یک هتل بزرگ، اگر در یکی از اتاق ها آتش‌سوزی اتفاق بیفتد، سیستم اعلام حریق به طور دقیق محل آتش را شناسایی کرده و فقط به همان اتاق هشدار می‌دهد. این به معنای آن است لازم نیست تمام افراد حاضر در هتل از ساختمان خارج شوند. این زون بندی دقیق، فقط به همان بخش خاص هشدار می‌دهد و بقیه مهمان‌ها همچنان به راحتی می‌توانند در اتاق‌های خود بمانند

چرا به نقشه مناطق (زون بندی)اعلام حریق نیاز دارید؟

برای اطمینان از واکنش های اضطراری کارآمد با علامت گذاری واضح مناطق تحت پوشش سیستم اعلام حریق، به یک طرح زون بندی شده اعلام حریق نیاز دارید. بسیار مهم است که نمایشگر هر زون روی پانل کنترل اعلام حریق را  با موقعیتی که در ساختمان نشان می دهد مطابقت دهید. این تطبیق مکان به افراد امکان می دهد به سرعت مکان خود و حریق را شناسایی کنند. این امر برای راهنمایی ساکنین واولین واکنش‌دهنده‌ها در طول حوادث آتش‌سوزی، افزایش ایمنی و به حداقل رساندن آسیب احتمالی بسیار مهم است.

همچنین طبق استانداردهای سازمان آتش نشانی نداشتن طرح زون بندی سیستم  اعلام حریق در طول بازرسی ها به عنوان یک عدم انطباق عمده مورد توجه قرار می گیرد .

شرکت ایمن ساز خزایی نماینده رسمی محصولات اعلان حریق شرکت آنا ایل تک می باشد. شما می توانید کلیه تجهیزات مورد نیاز یک سیستم اعلان حریق با کیفیت را از ما بخواهید .

زون بندی اعلام حریق

کنترل پنل اعلان حریق آنا

 زون بندی در سیستم‌های اعلام حریق به این معنا است که ساختمان یا محیط به قسمت‌های کوچکتری تقسیم می‌شود که به طور مستقل از هم نظارت می‌شوند. این تقسیم‌بندی به مهندسین این امکان را می‌دهد که دتکتور دود، حرارت یا شعله را به‌گونه‌ای تنظیم کنند که واکنش دقیقی به بروز آتش داشته باشند.

برای آشنایی با دتکتور دود این مقاله را مطالعه بفرمایید.

نحوه زون بندی به عوامل مختلفی بستگی دارد: نوع ساختمان، تعداد طبقات، تعداد دتکتورها و البته طراحی و ساختار آن. به عنوان مثال، در یک کارخانه بزرگ که چندین سالن تولید دارد، ممکن است هر سالن یک زون جداگانه داشته باشد که به دتکتورهای خود متصل باشد. اگر یک بخش از سالن‌ها دچار آتش‌سوزی شود، سیستم فوراً آن بخش را شناسایی کرده و هشدار می‌دهد.

نقشه زون بندی هشدار اعلام حریق شما باید شامل چه مواردی باشد؟ 

نقشه زون بندی مناطق هشدار اعلام حریق باید شامل موارد زیر باشد:

  • نقشه های تفصیلی نشان دهنده پوشش اعلام حریق و مناطق تشخیص حریق.
  • ویژگی های کلیدی ساختمان (مانند پله ها)، مناطق گردشی، و مسیرهای فرار رایج.
  • مسیرهای خروج و خروجی های نهایی.
  • مکان های تجهیزات ایمنی آتش نشانی.

برای تهیه این نقشه ، چیدمان و نقشه معماری ساختمان مورد نیاز است زیرا بهترین شانس ممکن برای ایمنی را در پاسخ به خطرات آتش سوزی تضمین می کند.

زون بندی اعلام حریق

 

الزامات نقشه تقسیم مناطق هشداراعلام حریق چیست؟

الزامات نقشه تقسیم مناطق هشداراعلام حریق شامل نقشه های پوشش دقیق کلیه تجهیزات سیستم اعلام حریق در ساختمان می باشد. طرح منطقه اعلام حریق شما همچنین باید دارای علامت های واضح خروجی ها و مکان های تجهیزات ایمنی باشد. این امر تبعیت شما را با مقررات ایمنی آتش نشانی تضمین می کند تا پاسخ اضطراری موثر و ایمنی ساختمان در صورت وقوع هرگونه حادثه آتش سوزی را فراهم کند.

استانداردهای زون بندی اعلام حریق

برای اطمینان از کارکرد درست سیستم‌های اعلام حریق، باید از استانداردهای بین‌المللی و ملی پیروی کرد. این استانداردها تعیین می‌کنند که چطور باید زون‌ها طراحی شوند، فاصله دتکتورها چقدر باید باشد و هر زون باید به چه نوع تجهیزات متصل باشد. پیروی از این استانداردها نه تنها باعث می‌شود سیستم کارآمدتر عمل کند، بلکه جان و مال افراد را در برابر آتش‌سوزی‌ها به شدت محافظت می‌کند.

برخی از استاندارد های زون بندی اعلام حریق

  1. استاندارد NFPA 72: این استاندارد مربوط به سیستم‌های اعلام حریق است و نحوه طراحی و نصب دتکتورها و زون‌ها را مشخص می‌کند.
  2. استاندارد EN 54: این استاندارد به سیستم‌های اعلام حریق و الزامات آن پرداخته و نکات مهم در مورد نصب و کارکرد سیستم‌ها را مشخص می‌کند.
  3. استاندارد ISIRI 9447: استاندارد ملی ایران که به طراحی و نصب سیستم‌های اعلام حریق پرداخته و به نحوه زون بندی نیز توجه ویژه‌ای دارد.

انواع زون بندی اعلام حریق

زون بندی اعلام حریق به طور کلی به دو نوع اصلی تقسیم می‌شود:

  1. زون بندی تشخیص

در این نوع زون بندی، هدف اصلی شناسایی دقیق محل آتش است. یعنی هر زون به طور مستقل تحت نظارت یک یا چند دتکتور دودی، دتکتور حرارتی یا دتکتور گاز است که وجود آتش را شناسایی می‌کنند. زمانی که دتکتور فعال شود، سیستم دقیقاً محل آتش را شناسایی کرده و هشدار می‌دهد. این نوع زون بندی به خصوص برای ساختمان‌های بزرگ یا ساختمان‌هایی با طراحی پیچیده مناسب است. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله سیستم اعلام حریق متعارف ساختمان را مطالعه فرمایید.

در یک مجتمع تجاری بزرگ، هر فروشگاه، دفتر یا سالن سینما ممکن است به عنوان یک زون مستقل در نظر گرفته شود. در این صورت، اگر آتش در یک فروشگاه شروع شود، سیستم فقط به آن فروشگاه هشدار می‌دهد و از ایجاد سردرگمی جلوگیری می‌کند. این کار باعث می‌شود که مردم در قسمت‌های دیگر ساختمان دچار نگرانی یا اضطراب نشوند.

  1. زون بندی هشدار

در این نوع زون بندی، تمرکز بر اعلام هشدار سریع به ساکنان است تا در صورت بروز آتش‌سوزی، همه افراد در همان بخش یا طبقه از وقوع حادثه آگاه شوند. این نوع بیشتر برای ساختمان‌های کوچک یا فضاهایی که نیاز به هشدار عمومی دارند، مناسب است.

در یک ساختمان مسکونی کوچک، هر واحد یا هر طبقه ممکن است به یک زون هشدار اختصاص یابد. اگر در یک واحد آتش‌سوزی رخ دهد، سیستم هشدار آن واحد (مانند آژیر اعلام حریق) را فعال می‌کند و ساکنان واحدهای دیگر نیز از خطر مطلع می‌شوند. این نوع زون بندی در محیط‌های مسکونی و اداری کاربرد دارد .

 

مناطق (زون)هشداراعلام حریق باید کجا باشد؟

مناطق (زون)هشداراعلام حریق شما باید دارای موقعیت استراتژیک باشد تا مناطق بحرانی را پوشش دهد. این مناطق شامل تمام فضاهای تصرف شده ، مبادی ورودی و خروجی و مناطق پرخطر می شود. قرار دادن مناطق اعلام حریق در این مناطق در سراسر ساختمان شما نظارت جامعی را فراهم می کند و واکنش سریع اضطراری را در سراسر ساختمان امکان پذیر می کند.

طراحی زون بندی اعلام حریق

طراحی سیستم اعلام حریق باید بسیار دقیق و مطابق با نیازهای خاص هر ساختمان انجام شود. در اینجا چند نکته کلیدی برای طراحی زون بندی اعلام حریق آورده‌ایم:

  1. تحلیل نیازهای ساختمان: برای هر نوع ساختمان، نیازهای متفاوتی وجود دارد. برای مثال، در یک بیمارستان، باید توجه ویژه‌ای به اتاق‌های عمل، بخش‌های ICU و بخش‌های عمومی مانند راهروها داشت.
  2. انتخاب درست دتکتورها: باید نوع دتکتور مناسب برای هر زون انتخاب شود. برخی دتکتورها حساس‌تر به دود هستند، برخی به حرارت، و برخی دیگر به شعله.
  3. پوشش‌دهی دقیق زون‌ها: دتکتورها باید طوری در زون‌ها قرار گیرند که هیچ نقطه‌ای بدون پوشش باقی نماند. این امر به شناسایی سریع‌تر آتش کمک می‌کند.
  4. اتصال به سیستم هشدار: سیستم باید به‌گونه‌ای طراحی شود که در هر زون، هشدارهای صوتی و نوری به سرعت فعال شوند تا مردم بتوانند به سرعت واکنش نشان دهند.

چگونه می توانم طرح منطقه اعلام حریق را دریافت کنم؟

با کارشناسان ایمنی آتش نشانی مشورت کنید. تیم ما در شرکت ایمن ساز خزایی  می تواند طرح ساختمان شما را ارزیابی کند و ارزیابی خطر آتش سوزی را انجام دهد، که به ما امکان می دهد مناطقی را که نیاز به خدمات دارند شناسایی کنیم. ما همچنین یک طرح جامع، متناسب با نیازهای خاص شما، طراحی خواهیم کرد و اطمینان حاصل می کنیم که شما تمام الزامات نظارتی را برای پاسخ اضطراری موثر برآورده می کنید.

آیا داشتن یک منطقه اعلام حریق در کنار کنترل پنل اعلام حریق الزامی است؟

بله، داشتن یک طرح منطقه اعلام حریق در کنار پانل کنترل اعلام حریق الزامی است، زیرا به شناسایی سریع منشا زنگ هشدار کمک می کند. سازگاری کامل به امدادگران خدمات اضطراری مانند آتش نشانی و افراد داخل ساختمان این امکان را می دهد که اقدامات فوری و موثر واکنش اضطراری را انجام دهند.

چه اطلاعاتی باید در نقشه زون بندی اعلام حریق نشان داده شود؟

  1. چیدمان ساختمان : شامل تمام طبقات، اتاق ها و مناطق کلیدی.
  2. مناطق اعلام حریق : مناطق مشخص شده ای که با تقسیم بندی سیستم اعلام حریق مطابقت دارند.
  3. مکان دستگاه های تشخیص حریق : مانند آشکارسازهای دود، آشکارسازهای حرارتی و نقاط تماس دستی.
  4. تجهیزات ایمنی آتش نشانی : از جمله کپسول های آتش نشانی، قرقره های شلنگ و پتوهای آتش نشانی.
  5. خروجی های اضطراری : راه های فرار مشخص و قابل دسترسی در سراسر ساختمان.
  6. نقاط تجمع ایمن : مناطق امن در خارج از ساختمان که برای تخلیه تعیین شده است.
  7. محل کنترل پنل اعلام حریق : برای دسترسی سریع و مدیریت سیستم.
  8. ویژگی های مهم ساختمان : مانند پله ها، آسانسورها و هر قسمتی که ممکن است در حین تخلیه نیاز به توجه ویژه داشته باشد.

نشان دادن همه این اطلاعات در طرح زون بندی سیستم اعلام حریق برای ایمن نگه داشتن همه افراد در مواقع اضطراری آتش سوزی ضروری است . به همین دلیل است که طرح منطقه اعلام حریق ابزاری حیاتی برای واکنش اضطراری و مدیریت ایمنی ساختمان است. همچنین، مهم است که تجهیزات ایمنی آتش نشانی خود را به روز نگه دارید، از طریق دستیابی به تعمیر و نگهداری مانند تعمیر کپسول آتش نشانی یا نصب تجهیزات لازم مانند تأسیسات اعلام حریق، به اطمینان از تزلزل ایمنی در برابر آتش سوزی کمک می کند.

آیا نمودار منطقه اعلام حریق شما مطابق با الزامات سازمان آتش نشانی است؟

در اینجا اصول الزامات سازمان آتش نشانی آمده است :

  • ارزیابی ریسک: ارزیابی اولیه برای تعیین سطح لازم از حفاظت و پیچیدگی سیستم.
  • طراحی سیستم: متناسب سازی سیستم با چیدمان ساختمان، حصول اطمینان از پوشش مناسب و نوع آشکارسازها و آلارم ها.
  • نصب: مطابق با دستورالعمل های استاندارد برای نصب قطعات برای اطمینان از عملکرد بهینه.
  • راه اندازی و تحویل: تأییدیه رسمی سازمان آتش نشانی برایاطمینان از اینکه  سیستم با مشخصات طراحی شده مطابقت دارد، با مستندات لازم که به مالک ساختمان ارائه می شود.
  • تعمیر و نگهداری: بررسی های منظم، سرویس، و تعمیر و نگهداری معمول برای اطمینان از اینکه نصب موجود در طول زمان قابل اعتماد و موثر باقی می ماند.
  • مدیریت هشدار کاذب: استراتژی هایی برای به حداقل رساندن آلارم های کاذب و اطمینان از اعتبار سیستم.
  • مسئولیت های کاربر: دستورالعمل های روشن برای مالکان و ساکنان ساختمان در مورد عملکرد سیستم و پاسخ در صورت هشدار.

این الزامات تضمین می‌کند که سیستم‌های تشخیص و اعلام حریق، هشدار اولیه مؤثری را ارائه می‌دهند و امکان تخلیه ایمن و پاسخ‌های اضطراری به موقع به هر گونه حادثه آتش‌سوزی را فراهم می‌کنند.

سوالات متداول

چقدر طول می کشد تا یک طرح منطقه اعلام حریق طراحی شود؟

زمان مورد نیاز برای ایجاد یک طرح منطقه اعلام حریق بسته به عوامل متعددی از جمله اندازه و پیچیدگی ساختمان شما، جزئیات مورد نیاز در طرح و در دسترس بودن طرح‌بندی ساختمان ، می‌تواند بسیار متفاوت باشد.

برای ساختمان های کوچکتر، جمع آوری اطلاعات و پیش نویس طرح ممکن است چند روز طول بکشد. با این حال، برای سازه‌های بزرگتر یا پیچیده‌تر، این فرآیند ممکن است چندین هفته طول بکشد تا از دقت و انطباق با استانداردهای ایمنی اطمینان حاصل شود. همچنین مهم است که زمان را برای بررسی و تجدید نظر در نظر بگیرید تا نیازها و نیازهای شما را برآورده کنید.

آیا داشتن طرح منطقه اعلام حریق الزام قانونی است؟

بله ، تحت قوانین شهرداری ها و ایمنی آتش نشانی ،  وجود یک سیستم تشخیص و هشدار آتش سوزی یک الزام قانونی است. در حالی که قانون الزام می کند که اقدامات ایمنی آتش نشانی به وضوح مستند و در دسترس باشد .

پنل های تکرار کننده چیست؟

یک پنل تکرارکننده وسیله جانبی سیستم اعلام حریق است که اطلاعات پنل کنترل اصلی را منعکس می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا برای راحتی و دسترسی بیشتر، سیستم را از مکان‌های مختلف در یک ساختمان نظارت و گاهی اوقات کنترل کنند.

هر چند وقت یک بار باید هشدار آتش را آزمایش کنم؟

ما توصیه می کنیم که هشدارهای آتش خود را ماهانه آزمایش کنید تا مطمئن شوید که درست کار می کنند. علاوه بر این، ما توصیه می‌کنیم که بازرسی و نگهداری حرفه‌ای‌تر و جامع‌تر از کل سیستم اعلام حریق باید سالانه انجام شود. این اطمینان حاصل می کند که همه اجزا به طور بهینه و مطابق با مقررات ایمنی کار می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *